"Nutuk"
Mustafa Kemal Atatürk
Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışından itibaren kongreler ve Kurtuluş Savaşı’nı, Lozan Konferansı ve saltanatın kaldırılmasını, TBMM’nin açılışı ve Cumhuriyet’in kuruluşunu, CHP’nin oluşumu ve Terakkiperver Fırka’nın kapanışını, kısacası 1919-1927 arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihini anlattığı büyük bir eserdir.
Milli Mücadele’nin ve devrimlerin hangi koşullarda yapıldığını, farklı görüşlere ve tartışmalara da dikkat çekerek, bütün açıklığıyla ortaya koyan Atatürk, nutkun sonunda gençliğe seslenir.
Gençliği, kutsal bir armağan olarak bıraktığı bağımsız Cumhuriyet’i sonsuza dek korumak ve savunmakla görevlendirir.
Nutuk Kütüphane raflarımızda.
"Gazi Mustafa Kemal Atatürk"
İlber Ortaylı
“Tarihin akışını değiştiren, ona mührünü vuran veya büyük tehlikelere mâni olan liderlere her memlekette rastlamak mümkün değildir. Atatürk dünya tarihinin nadiren gördüğü bir dehadır. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra, hiçbir mağlup milletin direniş göstermediği zamanda siviller ve askerlerle dünyaya meydan okumuştur.”
-İLBER ORTAYLI-
Gazi Mustafa Kemal Atatürk kitabı, evvela imparatorluğu dirilten nesil olan 1880'liler kuşağı, Balkan coğrafyası ve Mustafa Kemal'in aile kökeni ile başlıyor.
Akabinde Atatürk’ün askeri eğitimi, Manastır yılları, Milliyetçilikler Dönemi, İttihat ve Terakki, II. Abdülhamid, Enver Paşa, Ziya Gökalp, Trablusgarb, Balkan Savaşları ve Sofya yıllarıyla devam ediyor.
Ordumuzun İtilaf devletleriyle sekiz cephede mücadele ettiği Birinci Dünya Savaşı, kutlu zaferlerimiz Çanakkale ve Kutü’l Amâre, Mondros, son padişah Vahideddin, bir milletin ve ülkenin ölüm fermanı olan Sevr…
Tüm detaylarıyla Milli Mücadele dönemi, 23 Nisan 1920 ve sonrasında muhalefete rağmen verilen Kurtuluş Savaşı, İnönü Muharebeleri, Lozan Konferansı, Büyük Taarruz ve Cumhuriyet’e giden yol...
Saltanat ve hilafet tartışmaları, Lozan, On İki Ada, mübadele, Osmanlı'dan kalan borçlar, Musul ve yakın tarihin en önemli meselesi olan inkılablar...
Son olarak kişisel özellikleriyle, dünyada, anılarda, hafızalarda kalan izleriyle modern Türkiye’nin kurucusu Atatürk...
İlber Ortaylı bu ilk biyografisinde yaşamının tüm yönleriyle büyük lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anlatıyor. Türk tarihçiliğine hiç unutulmayacak ve sürekli başvurulacak bir rehber kitap daha kazandırıyor... (Tanıtım Bülteninden)
İlber Ortaylı’nın Gazi Mustafa Kemal Atatürk kitabını kütüphane raflarımızda bulabilirsiniz.
"Geometri"
Mustafa Kemal Atatürk
Türk Dil Kurumunun kurucusu yüce Atatürk'ün ölümünden bir buçuk yıl önce, 3. Türk Dil Kurultayından hemen sonra 1936-1937 yılı kış aylarında Dolmabahçe Sarayı'nda yazdığı Geometri kitabı Dil Devrimi'nin kaynak eserlerinden biridir. Ulu önder eserinde, geometri alanındaki terimleri Türkçeleştirmiştir. Yıllardır eski baskıların tıpkı baskısı yapılarak çoğaltılan ve Türk dili tarihinde çok önemli bir yeri bulunan Geometri'nin bu baskısında çizimler, sayfa yapısı yeniden düzenlenmiş, yüksek baskı kalitesine kavuşturulmuştur. (Tanıtım Bülteninden)
Kütüphane raflarımızda bulabilirsiniz.
"Atatürk ve Sümerliler"
Muazzez İlmiye Çığ
Türkiye'nin büyük Sumeroloğu Muazzez İlmiye Çığ, 1972-2009 yılları arasında kaleme aldığı makalelerini Atatürk ve Sumerliler başlıklı kitabında topladı. Bu makalelerin ortak konusu Atatürk, Cumhuriyet devrimleri ve Sumer bilimidir.
Atatürk, modern, gelişmiş ve aydınlanmış ve bir Türkiye'nin yaratılması için tarihimize, arkeolojiye ve Sumer bilimine olağanüstü bir önem vermiştir. Üniversitelerin kurulması, kurumlaşması ve bilimsel araştırmalar yapabilmeleri için çok önemli somut tedbirler almıştır.
Türkiye'de arkeoloji ve özellikle de Anadolu'nun eskiçağ tarihi, esas olarak Atatürk'ün bilimsel zekâsı sayesinde gelişmiş ve kurumlaşmıştır. Atatürk'ün önderlik ettiği tarihsel köklerimizin öğrenilmesi çalışması, ulusal bilincimizi pekiştirmiştir. Muazzez İlmiye Çığ bu sürecin doğrudan tanığıdır. Kitap bu tanıklığı içeren değerli bilgiler sunmaktadır. (Tanıtım Bülteninden)
Muazzez İlmiye Çığ’ın Atatürk ve Sümerliler kitabını kütüphane raflarımızda bulabilirsiniz.
"Gençler İçin Fotoğraflarla Nutuk"
Mustafa Kemal Atatürk
Ey Türk gençliği!
Birinci görevin, Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyeti’ni sonsuza kadar korumak ve savunmaktır. Varlığının ve geleceğinin tek temeli budur. Bu temel, senin en değerli hazinendir. Gelecekte de, seni bu hazineden yoksun bırakmak isteyecek iç ve dış düşmanların olacaktır. Bir gün, bağımsızlık ve cumhuriyeti savunma zorunluluğuna düşersen, göreve atılmak için, içinde bulunacağın durumun olanak ve koşullarını düşünmeyeceksin! Bu olanak ve koşullar çok elverişsiz bir nitelikte görünebilir. Bağımsızlık ve cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada benzeri görülmemiş bir zaferin temsilcisi olabilirler. Zorla ve aldatmacayla sevgili vatanın bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve ülkenin her köşesi fiili olarak ele geçirilmiş olabilir. Bütün bu koşullardan daha acıklı ve daha korkunç olmak üzere, ülkenin içinde iktidara sahip olanlar aymazlık ve sapkınlık ve hatta hainlik içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri, kişisel çıkarlarını istilacıların siyasi emelleriyle birleştirebilirler. Ulus, yoksulluk ve sıkıntı içinde yorgun ve bitkin düşmüş olabilir.
Ey Türk geleceğinin evladı!
İşte, bu durum ve koşullar içinde bile görevin, Türk bağımsızlık ve cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun güç, damarlarındaki soylu kanda mevcuttur! (Tanıtım Bülteninden)
Kütüphane raflarımızda bulabilirsiniz.
"Atatürk Bir Tahlil Denemesi"
Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Atatürk'ün manevi şahsiyetine dair bu küçük tahlil tecrübesinde ne Kurtuluş Mücadelemizin, ne de Büyük Türk İnkilabının tarihini veya ideolojik tefsirini yapmak iddiası vardır. Böyle bir mevzu, ancak, muhtelif cinsten bir yığın vesikaya istinat edeceği gibi mahiyeti itibariyle de, Atatürk'le beraber kendisine yardım etmiş olan arkadaşlarının, kendisini hazırlamış olan siyasi ve içtimai hadiselerin, hulasa, bütün bir devrin tetkik ve tahlilini lüzumlu kılacaktır. Burada ise, Büyük Adam, daha plastik gösterilmek için tek başına ve yalın şahsiyet halinde alınmıştır; her portrede ve her monografyada yapıldığı gibi... -Yakup Kadri Karaosmanoğlu- (Tanıtım Bülteninden)
Kütüphane raflarımızda bulabilirsiniz.
"Atatürk Babam ve Ben"
Orhan Karaveli
Kitabın yazarı diyor ki... 85 yaşında Ankaralı bir Atatürk çocuğuyum. 65 yıllık da gazeteci ve yazarım. Pek çok okura ulaşmıs 15 kitabım var. Atatürk öleli 77 yıl oldu ama kurduğu Cumhuriyet hâlâ yaşıyor. Bizler görevimizi yaptıkça yasamaya da devam edecek. Atatürk'ün savaş ve siyaset arkadaşlarından artık kimse yok. Bir yerlerde, onu gören, sesini duyan birkaç çocuk kalmış olabilir. İçlerinden biri de benim. Onunla konuştum, ne mutlu bana.
Kurtuluş Savaşımız boyunca babam onun yanındaymış. Bu kitapta, onun anılarıyla benimkileri bulacaksınız.
(Tanıtım Bülteninden)
Kütüphane raflarımızda bulabilirsiniz.
"Bana Atatürk'ü Anlattılar"
Hıfzı Topuz
Gazetelerin soluk yaprakları arasında yitip giden bu anılar, Atatürk’ü çok özlediğimiz bugünlerde yeniden gün ışığına çıkıyor.
İsmet İnönü, Falih Rıfkı Atay, Cafer Tayyar Eğilmez, Sabiha Gökçen, Mim Kemal Öke, Ali Fuat Cebesoy, Agop Dilaçar, Vildan Âşir Savaşır, İ. Süreyya Yiğit, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Sırrı Bellioğlu, Ekrem Rize gibi her biri Atatürk’ün yakın arkadaşı olan bu ünlüler, kuruluş dönemine ve Atatürk’e ilişkin, tarihe ışık tutacak anılarını paylaştılar.
Ayrıca bu kitapta Yunan orduları başkomutanı General Trikupis de nasıl esir olduğunu, Atatürk’ün kendisine nasıl içtenlikle yaklaştığını anlatıyor. (Tanıtım Bülteninden)
Kütüphane raflarımızda bulabilirsiniz.
"Atatürk ve Demokratik Türkiye"
Halil İnalcık
“Atatürkçülüğü yorumlarken, günlük siyasi ve sosyal akımların etkisiyle onaylama veya bağnaz tepkilerle karşılaşmak olanaklıdır. Toplumumuzu, uzlaşmaz iki kitle halinde karşı karşıya getiren derin anlaşmazlığın, felaketli sonuçlar getireceğini daima hatırda tutarak karşıtlığı çözmek, uzalşma yollarını bulmak zorundayız. Yurdun geleceği için iki taraf da bağnaz, uzlaşmaz tavrından kurtulmak zorundadır. Demokrasi, toplumda barışı güvence altına almak için uzlaşma ve denge zeminidir. (Tanıtım Bülteninden)
Kütüphane raflarımızda bulabilirsiniz.
"Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler"
Afet İnan
Afet İnan, Atatürk'ün hayatının son 13 yılında her zaman yakınında bulunmuş ve yakın tarihimizin dönüm noktalarının hem aktörü hem de tanığı olmuştu:
Önyargılar ve yetersiz bilgiler nedeniyle hakkınca bilinmeyen tarihimizin, Türk Tarih Kurumu sayesinde gerçek yerini almasını sağlamak...
Türk kadınının modern toplumdaki yerini alması yolunda bizzat örnek oluşturmak ve seçme-seçilme hakkının tanınmasına öncüsü olmak...
Ve Atatürk'ün pek çok konudaki görüşlerine ilk elden tanıklık...
Afet İnan, Atatürk döneminde yaşadıklarını ve ondan dinlediklerini okuyucuyla paylaşıyor.
Dili genç kuşaklar için anlaşılır hale getirilen bu baskı, bazıları okuyucuyla ilk kez buluşan fotoğraflarla daha da zenginleştirildi. (Tanıtım Bülteninden)
Kütüphane raflarımızda bulabilirsiniz.
"Benim Manevi Mirasım Bilim ve Akıldır"
İnci Çağlayan, Necati Ulunay Ucuzsatar, Serab Sezer, Kolektif
İstanbul Kültür Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi öğretim üyesi Doç. Dr. Necati Ulunay Ucuzsatar'ın yayına hazırladığı kitap üç yazıdan oluşuyor:
Benim Manevi Mirasım Bilim ve Akıldır - Doç. Dr. Necati Ulunay Ucuzsatar Kıbrısı - Gözden Geçirmek O Kadar Kolay mı? - Yrd. Doç. Dr. Serab Sezer ve Tarihsel Süreçte Demirköy - İğneada - Yrd. Doç. Dr. İnci Çağlayan
Kütüphane raflarımızda bulabilirsiniz.
"Daima Şık"
Nebil Özgentürk
Liderler, hem giyim kuşamları hem de hal ve davranışlarıyla, sözcüsü oldukları toplumun dış ilişkilerdeki temsilcisi, iç ilişkilerdeki rol modelleridirler. Giyimde ince bir zevk, duruşta göz ardı edilemez zarafet, düşünce ve eylemleri de bütünler, destekler, parlatır.
Savaş koşullarında bile askerlerine derli toplu ve temiz giyimi emreden Gazi Mustafa Kemal, hedeflediği çağdaş Türkiye’yi önce kendi sırtında taşıyor; fraklardan golf pantolonlara, silindir şapkalardan saatlere kadar giyim kuşamındaki ayrıntılarla büyük atılımlara imzasını atıyordu. Batı’yı taklit etmiyor, ondan esinleniyor, bu yeni modaya kişisel dokunuşlarını da katarak özgün tarzını yaratıyordu.
Derimod’un kurucusu, işadamı Hasan Yelmen ve Prof. Dr. Emre Kongar, Gazi’yle zaman geçirme şansı olan, onunla aynı sofrada yiyip içmiş, dans etmiş, yollara düşmüş tanıklarla görüştüler. Manevi kızı, ilk kadın havacı Sabiha Gökçen, Cumhuriyet gazetesi kurucularından Nadir Nadi, Müzeyyen Senar, sahneye çıkmış ilk kadın oyuncular ve şarkıcılar, öğretmenler ve modacılar, Gazi’nin şıklığını anlattılar. Nebil Özgentürk, yirmi yıl süren bu özel çalışmayı, tanıkların çoğu da aramızdan ayrıldıktan çok sonra okura sunuyor. (Tanıtım Bülteninden)
Kütüphane raflarımızda bulabilirsiniz.